• Tweewielercentrum
    Meesters

    Dé fietsspecialist van StaphorstContact
  • Tweewielercentrum
    Meesters

    Dé fietsspecialist van StaphorstOver ons
  • Tweewielercentrum
    Meesters

    Dé fietsspecialist van StaphorstCollectie
  • 1
  • 2
  • 3

We kregen een mail van Marith Hulst, dochter van Albert Hulst, Tweewielercentrum Meesters in Staphorst. “Toen mijn vader de fietsenzaak van mijn opa overnam, is hij begonnen met het ombouwen van een traditionele Staphorster fiets. Een aantal maanden en kinderziektes later kon hij als eerste in Staphorst een Staphorster elektrische fiets leveren. Massaal worden de moderne elektrische fietsen ingeruild en gaan de Staphorster elektrische fietsen als zoete broodjes over de toonbank”, aldus Marith.

Albert Hulst nam twee jaar geleden de zaak over van zijn schoonouders: “Wij kwamen als eerste met de Staphorster e-bike, echt een gat in de markt. Inmiddels hebben collega fietsenmakers het concept overgenomen, maar omdat wij ermee begonnen zijn, komen mensen toch vaak bij ons.”

Gehaakte klederdracht jasbeschermers

Veel vrouwen in Staphorst maken zelf de gehaakte jasbeschermers, passend bij de klederdracht. Volgens Marith Hulst zochten de Staphorster vrouwen een bijpassende elektrische fiets: “Menig Staphorster kriebelde het een beetje dat er geen goed alternatief was op het gebied van elektrische fietsen. Zeg nou zelf, een traditioneel geklede Staphorster vrouw op een moderne elektrische fiets, dat kan toch niet?”

Ideale Staphorster e-bike

Albert Hulst ontwikkelde de ideale Staphorster e-bike: een zwarte omafiets met crèmekleurige banden en met de bijpassende jasbeschermers: “Zo begon ik gewone omafietsen om te bouwen tot e-bikes. Ik installeer een lithium ION accu van 36 of 24 Volt. Verder moeten de spatborden er af om gaatjes in te maken voor de montage van de jasbeschermers.”

De zelfbouw maakt maar een klein deel uit van de geleverde fietsen, de meeste neemt Albert Hulst af via Azor. “De gehaakte jasbeschermers laat ik door iemand in Staphorst maken en Azor doet de complete afmontage. Ik run de winkel samen met mijn vrouw, we hebben geen personeel, dus het is al gauw te druk om het zelf te doen.”

400 dames in klederdracht

Volgens Hulst neemt de vraag langzamerhand wel af: “Er zijn ongeveer 400 dames in Staphorst die nog klederdracht dragen. De meeste daarvan zijn inmiddels voorzien. Nu verkopen we er af en toe nog een. Maar deze verkoop was een leuke start van ons bedrijf.

Artikel gewijd aan de ‘Staphorster elektrische fiets’ afkomsting van www.tweewieler.nl